Polędwica gotowana na parze

4.48 (162 ocen)

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna i soczysta polędwica wieprzowa w marynacie musztardowo-majerankowej, gotowana na parze.

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
    2 listki laurowe
    Marynata
    2 łyżki oliwy
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    2-3 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Dodatki Wędliny

Polędwica gotowana na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą dijon. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

    Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy. Nacieramy z każdej strony przygotowaną marynatą, a następnie obtaczamy w majeranku. Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
    Po tym czasie, polędwicę krótko obsmażamy na patelni z każdej strony, by tylko zamknąć pory. Następnie przenosimy ją do parowaru lub specjalnego garnka z możliwością gotowania na parze. Na dnie układamy listki laurowe. Przykrywamy i gotujemy przez około 60-70 min. Podajemy na ciepło lub studzimy i wkładamy do lodówki.
    Przed podaniem kroimy w plasterki.

Porady

Podczas gotowania musimy sprawdzać czy nie wyparowała nam cała woda i w razie konieczności dolewać ją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować