Warkocz z polędwiczki indyczej z pieczarkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić polędwiczkę na trzy paski. Każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Do małej miseczki wlać 1,5 łyżki oleju. Dodać czosnek granulowany i jalapenio. Wymieszać. Posmarować każdy pasek mięsa z obu stron. Następnie zebrać końce mięsa razem i spiąć wykałaczką. Następnie upleść z mięsa warkocz. Wstawić mięso do lodówki na około godzinę.
2.Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na gorącym tłuszczu. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki,pomidorki przekroić na pół. Cebulę pokroić w grube plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem. Dodać olej i sos teryiaki. Wymieszać całość. Przełożyć warzywa do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć warkocz indyczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Podawać wraz z sosem, który wydzielił się podczas pieczenia. Smacznego!
Komentarze