Warkocz z polędwiczki z marchewką

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie to jest bardzo proste, a smakiem i wyglądem zdecydowanie zachwyca. Rarytas wśród dań z kuchni tradycyjnej, bez wymyślnych przypraw i sosów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1 marchewka

    Przyprawy:

    sól, pieprz, wegeta, papryka słodka, szczypta chilli, czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Warkocz z polędwiczki z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsko 1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i kroimy na 3 części (ale nie dochodzimy nożem do samego końca mięsa). Obficie przyprawiamy. Marchewkę pozbawiamy skórki i obieraczką wykrawamy cienkie plastry, które następnie nakładamy na 3 wierzchnie części mięsa. Polędwicę splatamy w warkocz i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Mięso polewamy oliwą z oliwek i zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz w 170*C (pod koniec pieczenia przecinamy papier i podpiekamy jeszcze ok 10 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kasza jaglana z boczkiem i cebulką, sałata z oliwą i orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować