Waniliowe babeczki z karmelem

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Idelanie połączenie lekkiego smaku wanilii ze słodkim karmelem. Babeczki będą się dobrze prezentować na imprezie czy do popołudniowej kawy.

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto

    3 jajka
    1 szklanka mąki
    cukier waniliowy
    kilka kropelek olejku waniliowego
    80 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju


    Krem

    200 ml śmietany 30%
    80 g cukru pudru


    Karmel

    1 łyżka masła
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżki śmietany 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Karmel

Waniliowe babeczki z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ubijania białek na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy aby masa była puszysta. Kolejno przesianą mąkę z proszkiem, olej. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.
  • 2. Krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chłodzimy w lodówce.
  • 3. Karmel, na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajey cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i dodajemy małymi porcjami śmietanę. Kiedy otrzymamy gładki, brązowy kolor ściągamy z ognia i zostawiam do przestygnięcia.
  • 4. Karmel, na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajey cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i dodajemy małymi porcjami śmietanę. Kiedy otrzymamy gładki, brązowy kolor ściągamy z ognia i zostawiam do przestygnięcia.

Porady

Możesz użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej do wypieku babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować