Drożdżowe bułeczki, bez mleka i jajek!

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pewnie też lubisz smak świeżych maślanych bułeczek.. ale nie zawsze masz czas je kupić dlatego moje rozwiązanie jest zdecydowanie dla Ciebie! Klika wszędzie dostępnych składników i pyszne bułeczki wyczarujesz sam/sama w domu! Najlepiej zjeść te samego dnia, choć na drugi dzień też jeszcze są miękkie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    500g mąki
    25g świeżych drożdży
    300ml ciepłej wody
    70g cukru
    50g rozpuszczonego masła

    Kruszonka

    60g masła
    60g cukru
    60g mąki
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Desery

Drożdżowe bułeczki, bez mleka i jajek! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i wystudzenia.
  • 2. Następnie drożdże mieszamy z wodą do rozpuszczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wlewamy masło i wodę z drożdżami.
  • 3. Wszystko dokładnie zagniatamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • 4. Czas na kruszonkę, wszystkie składniki wrzucamy do miski(ważne aby masło było zimne) i zagniatamy tak aby powstały grudki.
  • Bułeczki drożdżowe 5. Po godzinie ciasto dzielimy na małe kulki i układamy w kształt kwiatka na blaszce. Przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 30 min aż trochę urosną.
  • 6. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
    Pieczemy pierw przez 10 minut w 200 stopniach a następnie kolejne 20-25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować