GOŁĄBKI z RYŻEM i KURCZAKIEM CURRY (VERZINI con RISO e POLLO al CURRY)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Alternatywa tradycyjnych gołąbków. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Coś dla wielbicieli orientalnych smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8-10 średnich liści z włoskiej kapusty
    200 g ryżu
    200 g piersi z kurczaka
    1 mała cebulka
    oliwa z oliwek
    masło
    curry
    sól
    pieprz
    1 jajko
    2 łyżki sera typu parmezan (opcjonalnie)

    na sos pomidorowy:
    0,5 l przecieru pomidorowego (passaty) lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
    oliwa z oliwek
    świeża bazylia
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Gołąbki z ryżem i kurczakiem curry (verzini con riso e pollo al curry) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i natychmiast włożyć do bardzo zimnej wody (w ten sposób zachowają łądny kolor).
  • 2. Przygotować farsz.
    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Piersi z kurczaka pokroić na bardzo drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać troszke oliwy z oliwek dodać drobno pokrojoną cebulkę, posolić i chwilkę podsmażyć pod przykryciem. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć, dodać curry (u mnie ok. 1 łyżki, ale zależy od upodobań i mieszanki curry jaką macie), sól i pieprz. Przykryć i dusić prez ok. 5 min.
    Do przestudzonego ryżu dodać mięso, 1 jajko i starty na drobnej tarce ser. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 3. Na dużej patelni rozpuścic troszkę masła. Liście kapusty nadziewać farszem i zwijać jak gołąbki. Układać gołąbki cistno na patelni. Podlać odrobiną wody, na każdym gołąbku położyc kawałeczek masła i dusić pod przykryciem prze ok 30 min.
  • 4. Sos pomidorowy.
    Do wysokiego garnka wlejć passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków - ważne żeby bazylia "oddała" swój smak). Jeśli używasz pomidorów w całości możesz zmiksować je blenderem. lub pokroić w drobną kostkę.
    Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.).

Porady

Gołąbki możesz dusić bezpośrednio w sosie pomidorowym. Na patelnię dodaj gotowy już sos pomidorowy, poukładaj gołąbki, polej odrobiną sosu i duś przez ok 30 min. Jeśli chcesz przygotować dużą ilość gołąbków, możesz poukładać je w żaroodpornym naczyniu i zapiec jak tradycyjne gołabki w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kurczak Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować