Uszka z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świątecznych przygotowań ciąg dalszy :) Uszka już zrobione i zamrożone.
Wiem, że nie wszyscy uznają uszka mrożone, ale ja zawsze mam przygotowane
wcześniej, a w wigilię robię tylko to co musi być na świeżo. Z podanych składników wyszło mi 79 sztuk

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3,5 szklanki maki pszennej
    1,5 szklanki gorącej wody
    4 łyżki oleju
    duża szczypta soli

    Składniki na farsz:
    800 g. kapusty kiszonej
    100 g. grzybów suszonych
    1 cebula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Uszka

Uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uszka z kapustą i grzybami 1. Ciasto:
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej.
    Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte
    ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne.
    Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło.
    Wystarczy 20-30 minut.
  • Uszka z kapustą i grzybami 2. Farsz:
    Farsz przygotowałam dzień wcześniej.
    Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie.
    Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
    Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć.
    Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część
    na małych nr.5, ale to już jak kto woli.
    Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
  • Uszka z kapustą i grzybami 3. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej
    mąką, a pozostałe trzymać pod przykryciem żeby nie obeschło.
    Wycinać koła, ja robiłam to szklanką. Na każde koło układać farsz, zlepić brzegi,
    następnie połączyć dwa końce i zlepić je ze sobą.
  • Uszka z kapustą i grzybami 4. Gotowe uszka układać na blacie podsypanym mąką lub wyłożonym ściereczką. Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały.
  • Uszka z kapustą i grzybami 5. W dużym garnki zagotować wodę z solą. Ja dodaję do wody trochę oleju.
    Na wrzątek wrzucać uszka partiami. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
    Wyciągać łyżka cedzakową i układać na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować