Mini bułeczki

3.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę.
Można też z nich zrobić mini burgery.
Bardzo ładnie prezentują się na stole, ale przede wszystkim są pyszne, bo domowe.
Podejrzewam, że najbardziej ucieszą się z nich dzieci, bo idealnie pasują
do małych rączek.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g. ciepłego mleka
    150 g. ciepłej wody
    25 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    500 g. mąki pszennej
    25 g. miękkiego masła
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    mak i sezam do posypania bułeczek
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Mini bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini bułeczki 1. Cieple mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić
    na 10-15 minut. Po tym czasie wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę i sól.
    Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wszystko wymieszać
    i wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Mini bułeczki 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na małe kawałki, mniej więcej
    równej wielkości. U mnie wyszło 21 sztuk po około 40 g. każda.
    Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułeczkę.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
    Następnie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie
    makiem i sezamem.
  • Mini bułeczki 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować