Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym

2 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zapraszam po przepis na pyszne ciacho. Nie jest trudne w wykonaniu,
a wygląda efektownie. Myślę że zachwyci Waszych gości.
Biszkopt kakaowy, do tego krem z mascarpone karmelowego i śmietanki z czekoladą.
Okazało się, że to bardzo pyszne połączenie.

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka kakao
    na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Nasączenie:
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki soku (syropu) z czarnej porzeczki (miałam swojski)

    Krem:
    250 g. serka mascarpone karmelowego
    1 szklanka śmietanki 30 %
    50 g. czekolady mlecznej

    Dodatkowo:
    30 g. czekolady mlecznej utartej na tarce
    borówki i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

2 (7 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym 1. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści. Trzeba uważać żeby nie zagotować.

    Tak przygotowaną śmietankę zostawić do wystudzenia.
    Kiedy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Chłodziłam 5 godzin.

    W czasie kiedy śmietanka się chłodzi przygotować biszkopt.
    Białka ubić, dodając stopniowo cukier.
    Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę dodając olej.
    Następnie przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
    Wymieszać wszystko łyżką, delikatnie, ale dokładnie.
  • Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym 2. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie
    papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25-30 minut.
  • Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym 3. Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelać do miski.
    Chwilę ubijać następnie dodać serek mascarpone i ubijać, aż powstanie gęsty krem.

    Wodę wymieszać z sokiem z czarnej porzeczki.
    Nasączyć wystudzone ciasto.

    Na tak przygotowany biszkopt, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać powierzchnię.
  • Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym 4. Wierzch posypać utartą czekoladą.

    Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
    Przed podaniem udekorować borówkami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować