Bardzo szybkie i popularne danie, zwłaszcza kiedy mamy więcej porcji do podania. Zrobiłam go w wytrawnym białym winie w towarzystwie brązowych pieczarek. Polecam, zróbcie a nie pożałujecie :)
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
10 udek z kurczaka
przyprawy : sól, pieprz mielony, papryka słodka, 5 przeciśniętych ząbków czosnku, suszony lubczyk
ok. 350 ml wytrawnego wina dobrej jakości
700 g brązowych pieczarek
10 kawałków wielkości małej łyżeczki zimnego masła do obłożenia każdego uda
Udka z kurczaka pieczone w winie z brązowymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i sprawione udka posypać obficie przyprawami, ułożyć na dużej blaszce, jak się nie mieszczą to na dwóch, na każdym położyć kosteczkę masła, w szczelinach mięsa powkładać kapelusze pieczarek, wlać na dno wino, przy tej ilości pół butelki, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec wg zasady 1 godz. na 1 kg mięsa w temp 180 stopni. Przed końcem pieczenia zdjąć folię, zrumienić udka wg uznania.
Komentarze