Udka z kurczaka pieczone w winie z brązowymi pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo szybkie i popularne danie, zwłaszcza kiedy mamy więcej porcji do podania. Zrobiłam go w wytrawnym białym winie w towarzystwie brązowych pieczarek. Polecam, zróbcie a nie pożałujecie :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
    przyprawy : sól, pieprz mielony, papryka słodka, 5 przeciśniętych ząbków czosnku, suszony lubczyk
    ok. 350 ml wytrawnego wina dobrej jakości
    700 g brązowych pieczarek
    10 kawałków wielkości małej łyżeczki zimnego masła do obłożenia każdego uda
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Udka z kurczaka pieczone w winie z brązowymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i sprawione udka posypać obficie przyprawami, ułożyć na dużej blaszce, jak się nie mieszczą to na dwóch, na każdym położyć kosteczkę masła, w szczelinach mięsa powkładać kapelusze pieczarek, wlać na dno wino, przy tej ilości pół butelki, przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec wg zasady 1 godz. na 1 kg mięsa w temp 180 stopni. Przed końcem pieczenia zdjąć folię, zrumienić udka wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pieczarki Wino Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować