Tymiankowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Naleśniki z mąki żytniej w wersji na słono. Robiąc ciasto wpadłam na pomysł aby dodać do niego odrobinę tymianku. To był starzał w 10! Zapach ziół roznosił się w całej kuchni. W połączeniu z warzywno-mięsnym farszem stworzyły sycący pełnowartościowy obiad. Ponadto naleśniki podałam z sosem tatarskim - oczywiście tym przygotowanym samodzielnie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
    - 125 gram mąki żytniej
    - 1 jajko
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - 200 ml mleka ( u mnie bez laktozy) lub wody
    - tymianek

    Farsz

    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera 
    - pół pora
    - 1 cebula
    - 1/2 zmielonej piersi z kurczaka
    - sól, pieprz oraz przyprawy: pieprz ziołowy, papryka oraz czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Tymiankowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robienie ciasta 1. Wykonanie - naleśniki
    Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko oraz dodałam proszek do pieczenia. Następnie dolałam mleko. Całość dokładnie wymieszałam. Na koniec wsypałam odrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta).
  • Naleśnik z farszem 2. Na patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam mięso i całość delikatnie smażyłam. warzywa starłam na tarce. Dodałam do mięsa i dusiłam około 15-20 minut. Na koniec przyprawiłam farsz. 

    Następnie na naleśnikach ułożyłam farsz i zwinęłam w rulon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować