Tuszka makreli z fasolką i boczkiem

4.14 (14 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To szybki w przygotowaniu posiłek , doskonały dla osób , które nie tylko fileta z ryby zjadają :) Podobno tuszka też smaczna , a może jeszcze smaczniejsza ale jak kto co lubi :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g tuszki z makreli
    700 g fasolki szparagowej - u mnie mrożona
    250 g boczku wędzonego parzonego
    4 łyżki bułki tartej
    50 g masła
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    ok . 6 łyżek bułki tartej
    sok z 1 cytryny
    sól i pieprz cytrynowy
    olej do smażenia
    osolony wrzątek z listkiem laurowym
Wystaw ocenę:

4.14 (14 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Tuszka makreli z fasolką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę oczyszczam , myję , kroję na porcje , skrapiam sokiem z cytryny , doprawiam solą i pieprzem cytrynowym , odstawiam na godzinę .
  • 2. Fasolkę gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem listka laurowego do miękkości - około 15 minut ale najlepiej kontrolować stopień ugotowania , odcedzam .
  • 3. Rybę panieruję w mące , zmieszanych jajkach , bułce tartej - ok. 6 łyżek , smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano .
  • 4. Na suchej patelni wytapiam pokrojony w kostkę boczek , odsączam od tłuszczu .
  • 5. Na masełku rumienię bułkę - 4 łyżki .
  • 6. Fasolkę podaję polaną bułką tartą z rybą i boczkiem :)

Porady

Możemy wybrać każdą inną , ulubioną rybę :) Dekoracja , to sprawa indywidualna ale miło gdy się postaramy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Fasolka szparagowa żółta Boczek wędzony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować