Pasztet z wędzonej makreli

4.48 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Zazwyczaj robimy mięsne pasztety , ale rybne są fantastyczne i ten taki właśnie jest. Pyszny , mięciutki , pachnący.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 400 g wędzonej makreli ( bez skóry , bez ości )
    4 jajka na twardo
    100 g płatków jaglanych
    2 duże cebule
    3 łyżki oleju
    pęczek natki i tyleż samo tymianku
    sól
    pieprz młotkowany z kolendrą
    2 jajka
    2 łyżki miękkiego masła
    masło do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Ryba Pasztet

Pasztet z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby obrać ze skóry i pozbawić ości.
    4 jajka ugotować na twardo.
    Cebule obrać, pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju.
    Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i pozostawić na ok 15 min.
  • 2. Przez maszynkę ( drobne oczka ) przepuścić rybę, płatki jaglane , jajka, cebulę, natkę pietruszki i tymianek.
    Dodać jeszcze jajka , masło, olej z patelni , pieprz , sól ( zależnie od potrzeby ).
    Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę.
  • 3. Do wysmarowanej masłem foremki przełożyć pasztet i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie 60 min - 180 stopni.
    Po wyjęciu wystudzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować