Zazwyczaj robimy mięsne pasztety , ale rybne są fantastyczne i ten taki właśnie jest. Pyszny , mięciutki , pachnący.
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
400 g wędzonej makreli ( bez skóry , bez ości )
4 jajka na twardo
100 g płatków jaglanych
2 duże cebule
3 łyżki oleju
pęczek natki i tyleż samo tymianku
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
masło do wysmarowania foremki
Pasztet z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby obrać ze skóry i pozbawić ości.
4 jajka ugotować na twardo.
Cebule obrać, pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju.
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i pozostawić na ok 15 min.
2.Przez maszynkę ( drobne oczka ) przepuścić rybę, płatki jaglane , jajka, cebulę, natkę pietruszki i tymianek.
Dodać jeszcze jajka , masło, olej z patelni , pieprz , sól ( zależnie od potrzeby ).
Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę.
3.Do wysmarowanej masłem foremki przełożyć pasztet i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie 60 min - 180 stopni.
Po wyjęciu wystudzić.
Smacznego.
Komentarze