Truskawkowy tort z pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tort który zadowoli wszystkich i małych i dużych.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 8 sztuk
    - syrop pomarańczowy (taki do rozrobienia z wodą): 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - śmietana 30 %: 1 litr
    - śmietana w proszku (np.śnieżka): 3 sztuki

    - truskawki: 1 kilogram
    - syrop pomarańczowy: 2 łyżki
    - dowolny alkohol: 2 łyżki
    - śmietan fix: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Truskawkowy tort z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubijamy jajka z cukrem na bezę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na koniec wlewamy syrop i przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy 30-35 min w temp 180st,po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na 5min w piekarniku.
  • 2. Krem:
    Śmietanę ubijamy ze śnieżką na krem (jeśli ciasto ma postać do następnego dnia dobrze jest dodać 2 łyżki cukru żelującego).
  • 3. Truskawki dzielimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilka do dekoracji, resztę aromatyzujemy syropem i alkoholem, przykrywamy pojemnik i odstawiamy na 10 min.
  • 4. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 krążki nasączamy je powstałym syropem z truskawek i posypujemy usztywniaczem do śmietany, smarujemy kremem pamiętając że potrzebny będzie jeszcze do dekoracji, na krem wykładamy truskawki delikatnie je wciskając. Całość dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować