Tort truskawkowy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny ! Polecam nie tylko na specjalne okazje :)

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    1 szklanka mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia 



    Krem budyniowy :

    3 szklanki mleka

    1 szklanka cukru

    4 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    125g miękkiego masła

    100 ml śmietanki kremówki



    Masa śmietanowo-truskawkowa :

    220 ml śmietanki kremówki

    4 łyżeczki żelatyny

    50 ml gorącego mleka

    300g truskawek

    150g cukru pudru



    Dodatkowo :

    0,5 kg truskawek

    20g płatków migdałowych

    pół szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Krem budyniowy :

    Składniki na krem budyniowy mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem i śmietanką .

    Masa śmietanowo-truskawkowa :

    Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku ( nie gotujemy) .

    Truskawki ucieramy na gładką masę przy pomocy blendera , mieszamy z cukrem .

    Śmietankę ubijamy na sztywno .

    Do ubitej śmietanki dodajemy mus truskawkowy i delikatnie mieszamy , następnie dodajemy przestudzona żelatynę . Całość odstawiamy do lekkiego stężenia .
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty .

    Spód nasączamy wodą z sokiem z cytryny . Smarujemy kremem budyniowym i układamy pocięte w plasterki truskawki . Nakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy . Kolejny blat również skrapiamy wodą z sokiem . Tężejącą masę śmietanowo-truskawkową wylewamy na drugi blat . Następnie kolejny blat biszkoptowy i całość pokrywamy resztą kremu budyniowego . Zostawiamy trochę kremu do dekoracji . Boki tortu dekorujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi . Wierzch tortu dekorujemy truskawkami i kremem .

    Całość mocno schładzamy , najlepiej całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować