Tort śmietankowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka ubijamy na sztywna pianę dodając w 3 partiach cukier i cukier waniliowy. Potem dodajemy żółtka. Na końcu mąkę przesiana w 3 partiach i mieszamy delikatnie szpatulak. Pieczemy w 175 stopniach 20 minut . Funkcja Góra - dół
Krem śmietankowy :
Wszystkie składniki dać do misy miksera i ubijac do momentu aż zrobi się stabilny krem.
Krem truskawkowy :
Serek mascarpone, cukier puder i śmietanę ubijamy. Do momentu aż zrobi się lekko sztywny krem. Dodajemy purre truskawkowe ( to są truskawki zagotowane z cukrem i zmiksowane) . I dodajemy jeden śmietany fix. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Krem na zewnątrz tortu :
Biała czekolade topimy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Masło z cukrem ucieramy mikserem do momentu aż będziemy mieć biały krem. Potem dodajemy serek mascarpone. A na koniec lekko ciepła biała czekoladę. Miksujemy. Dodajemy biały barwnik.
Porady
* podane składniki są na tortownice o średnicy 24 cm.
* chcący uzyskać tak zwana brudna biel dodajemy odrobinę barwnika fioletowego.
Komentarze