Popularne ciasto w wersji wiosennej, czyli truskawkowej. Truskawki są zarówno w spodzie, jak również w kremie. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie. Niebo w gębie :-)
2 godz.
Składniki:
CIASTO:
125 gr masła
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka
½ szkl cukru
1,5 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
400 ml śmietanki 30%
½ szkl cukru pudru
3 op. fixu do śmietany
300 gr truskawek
Pozatym:
1 galaretka truskawkowa
250 ml wrzątku
200 gr truskawek
+ truskawki do dekoracji
Truskawkowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz mleko. Podgrzewać, do rozpuszczenia, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z mąką, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masę kakaową i ponownie wymieszać. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC 25 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić.
2.Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
3.Na ostudzonym spodzie narysować ostrym nożem okrąg 1 cm od brzegu. Łyżką wyjąć ciasto na głębokość ok. 0,5 cm. Okruszki odstawić na bok. Na dnie układać plasterki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
4.Truskawki na krem zmiksować blenderem na mus. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz 2 opakowaniami fixu. Dodać mus z truskawek oraz opakowanie fixu i ponownie ubić. Krem układać na cieście, tworząc kopułę. Okruszki ciasta przyklepać do kremu, tak aby całe ciasto było pokryte okruszkami. Gotowe ciasto włożyć na całą noc do lodówki. Udekorować truskawkami.
Komentarze