Truskawkowy kopiec kreta

  • wyświetlono: 948 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto przygotowane w mojej czekoladowej wersji, z orzeźwiającym truskawkowym musem i delikatną masą serową z mocnym akcentem uwielbianych owoców, to świetna propozycja na przywitanie sezon truskawkowego. Najmłodsi będą zachwyceni.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto czekoladowe:
220g mąki pszennej
100g masła
120g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
140ml mleka
100g mlecznej czekolady
masło do wysmarowania tortownicy

Mus truskawkowy:
500g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny

Masa serowo-truskawkowa:
500g truskawek
400g serka homogenizowanego waniliowego
200g śmietany 30%
27g żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanka mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowy kopiec kreta

  • Truskawkowy kopiec kreta1. Ciasto czekoladowe:
    Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa, stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać mleko, rozpuszczone masło i startą czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-45 minut (do suchego patyczka) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca).
  • Truskawkowy kopiec kreta2. Mus truskawkowy:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Truskawkowy kopiec kreta3. Masa serowo-truskawkowa:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać, dodać do żelatyny i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszać mikserem, dodać zmiksowane truskawki i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Truskawkowy kopiec kreta4. Składnie kopca:
    Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy, wylać mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wyłożyć 1/3 masy serowo-truskawkowej i wstawić do lodówki na 15mint. Po tym czasie wyłożyć kolejną porcję masy formując kopiec i wstawić do lodówki na 15 minut i tak wykładać do wykorzystania całej masy serowo-truskawkowej. Gotowy kopiec posypać (lekko dociskając) rozkruszonym ciastem i ponownie wstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkiszybkiepysznydeser dla dzieciSzybki deserz truskawkamiLETNIE CIASTOdo kawkikopiec z musem z truskawek
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0es4npr

Dodane przez: AgaAga

Kopiec kreta dietetyczny

CIASTO KOPIEC KRETA :) - CZYLI...

Kopiec kreta

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto kopiec kreta

Domowa wersja słynnego ciasta ze...

Szpinakowy Kopiec kreta

Dodane przez: fiveoclock

Szpinakowy kopiec kreta

Kopiec kreta to znane z pudełkowych...

Kopiec Kreta

Dodane przez: Amma Dablam

Ciasto czekoladowe "Kopiec Kreta"

Ciasto, które uwielbiam, głównie...

Kopiec kreta z bananami i truskawkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kopiec kreta z bananami i truskawkami

Myślałam, że znany kopiec kreta...

kopiec kreta

Dodane przez: elapolo

Domowy kopiec kreta

W łatwy i szybki sposób zrobimy...