Truskawkowy kopiec kreta

4.5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto przygotowane w mojej czekoladowej wersji, z orzeźwiającym truskawkowym musem i delikatną masą serową z mocnym akcentem uwielbianych owoców, to świetna propozycja na przywitanie sezon truskawkowego. Najmłodsi będą zachwyceni.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    220g mąki pszennej
    100g masła
    120g cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    140ml mleka
    100g mlecznej czekolady
    masło do wysmarowania tortownicy

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa serowo-truskawkowa:
    500g truskawek
    400g serka homogenizowanego waniliowego
    200g śmietany 30%
    27g żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Truskawkowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowy kopiec kreta 1. Ciasto czekoladowe:
    Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa, stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać mleko, rozpuszczone masło i startą czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-45 minut (do suchego patyczka) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca).
  • Truskawkowy kopiec kreta 2. Mus truskawkowy:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Truskawkowy kopiec kreta 3. Masa serowo-truskawkowa:
    Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać, dodać do żelatyny i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszać mikserem, dodać zmiksowane truskawki i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Truskawkowy kopiec kreta 4. Składnie kopca:
    Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy, wylać mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wyłożyć 1/3 masy serowo-truskawkowej i wstawić do lodówki na 15mint. Po tym czasie wyłożyć kolejną porcję masy formując kopiec i wstawić do lodówki na 15 minut i tak wykładać do wykorzystania całej masy serowo-truskawkowej. Gotowy kopiec posypać (lekko dociskając) rozkruszonym ciastem i ponownie wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować