truskawkowy kopiec kreta

4.51 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Mocno truskawkowe, bardzo delikatne i pozornie lekkie ;-) Ciasto jest łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, posmakuje całej rodzince :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    150 gramów cukru
    35 gramów ciemnego kakao
    115 gramów mąki pszennej tortowej
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    6 jaj (żółtka i białka osobno)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (z małą górką)
    krem truskawkowy:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    1 szklanka musu truskawkowego nieosłodzonego (pełna po brzegi)
    4 kopiaste łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny ( z małą górką) + 1/3 szklanki wrzącej wody
    dodatkowo:
    około 300 gramów truskawek (dużych)
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Truskawkowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka, schłodzić.
    Następnie odciąć większą część ciasta z góry zostawiając około 2 cm spód, który wydrążyć.
    Uwaga: łatwo uszkodzić dno ciasta, więc nie drążcie zbyt mocno.

    Wydrążone ciasto i wierzch rozkruszyć i wsypać do osobnej miski.
  • krok 2 2. Na cieście poukładać duże truskawki "szpicem" do góry.
  • krok 3 3. Żelatynę rozpuścić dokładnie we wrzątku, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej.
    Śmietanę ubić na pół sztywno, dodać cukier puder i mus truskawkowy, zmiksować do połączenia składników. W tym momencie spróbujcie czy masa jest dla Was wystarczająco słodka, biorąc pod uwagę, że dodacie jeszcze 1/3 szklanki wody z żelatyną.
    Następnie do szklanki z żelatyną dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, potem wlać do całości masy truskawkowej, zmiksować na najwyższych obrotach. Wstawić do lodówki aż do momentu, kiedy masa będzie miała taką oto konsystencję ( u mnie trwało to około 45 minut).


    Uwaga: nie zagapcie się, bo w fazie początkowej masa tężeje powoli, lecz potem następuje to bardzo szybko, sprawdzajcie często konsystencję.
  • krok 4 4. Kiedy uzyskamy pożądaną gęstość kremu truskawkowego, rozsmarowujemy go na truskawkach, nadając kształt kopułki.
  • 5. Potem posypujemy dość obficie rozkruszonym ciastem, wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 godziny aż krem zgęstnieje ( optymalnie całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować