Trójkolorowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić, dodać olej i mąkę. Wszystko wymieszać. Otrzymaną pastą , za pomocą pędzelka wysmarować formę na babkę.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać olej i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę podzielić na 3 równe części:
- do pierwszej dodać kakao
- do drugiej zmielone orzechy
- trzecia pozostaje jasna.
Do formy kolejno nakładać:
masę jasną- masę kakaową- masę orzechową.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny lub do suchego patyczka.
Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Posypać sukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze