Krem orzechowo- czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno orzechowy, obłędny krem typu Nutella. Dużo lepszy i zdrowszy od oryginalnej wersji...

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 80 g orzechów laskowych
    - 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
    - 90 g gorzkiej czekolady
    - 3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krem Pasty

Krem orzechowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), co jakiś czas mieszając. Obrać z brązowych skórek. Wystudzić.
    Wystudzone orzechy zmiksować na płynną masę ( po około 10 minutach powinien powstać w miarę gładki, tłusty płyn).
    W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę i miód. Podgrzewać na małej mocy palnika, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Powstałą, jeszcze ciepłą mieszankę, , wlać do malaksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Włożyć do słoiczków i odstawić do stężenia ( w temperaturze pokojowej).
    Krem można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak w lodówce dłużej nam wytrzyma.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować