Krem orzechowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), co jakiś czas mieszając. Obrać z brązowych skórek. Wystudzić.
Wystudzone orzechy zmiksować na płynną masę ( po około 10 minutach powinien powstać w miarę gładki, tłusty płyn).
W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę i miód. Podgrzewać na małej mocy palnika, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Powstałą, jeszcze ciepłą mieszankę, , wlać do malaksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Włożyć do słoiczków i odstawić do stężenia ( w temperaturze pokojowej).
Krem można przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak w lodówce dłużej nam wytrzyma.
Komentarze