Babka trójkolorowa

4.47 (156 ocen)

Taka kolorowa babeczka z pewnością pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.

Składniki:


  • 4 jajka
    1 szklanka* cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki* oleju
    1 szklanka* mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
    1 łyżka kakao
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy


    * jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka trójkolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
    W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując.Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków.
    Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
  • 2. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
    Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować