Tradycyjne Rogale Świętomarcińskie

0 (0 ocen)

Półfrancuskie ciasto, masa z białego maku, z dodatkiem biszkoptów, orzechów, rodzynek, rogal zawinięty w półksiężyc, całość posmarowana pomadą i obsypana posiekanymi orzeszkami.Z przepisu wychodzi ok 25 sporej wielkości rogali.

Składniki:

  • Składniki na rozczyn drożdżowy:
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    2 czubate łyżki mąki tortowej
    100 ml ciepłego mleka

    Składniki na ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    400 ml ciepłego mleka
    100 g cukru
    150 g masła
    2 jajka
    3 żółtka
    szczypta soli

    dodatkowo:
    300 g zamrożonego masła

    Składniki na masę makową:
    500 g białego maku
    150 g biszkoptów
    200 g cukru pudru
    2 batoniki marcepanowe
    100 g rodzynek namoczonych w rumie
    200 g mieszanki orzechów
    3 jajka

    dodatkowo:
    50 ml mleka
    1 jajko

    Składniki na lukier:
    2 szkl cukru pudru
    skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    odrobina soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
    odrobina wrzątku

    dodatkowo:
    posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery

Tradycyjne rogale świętomarcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Wszystkie składniki na rozczyn wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Jajka, żółtka i cukier zmiksować na puszystą masę (ok 5 minut).
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, ubite jajka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn.
    Urabiać przez ok 10 minut, po tym czasie stopniowo dodawać roztopione masło i urabiać kolejne 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jędrne.
    Na stolnicy wysypać mąkę, ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
    Zamrożone wcześniej masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca.
    Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą i schładzania powtarzamy jeszcze 2 razy, za trzecim razem ciasto zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • 2. Farsz.
    Mak wypłukać pod bieżącą wodą, odcedzić, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok 40 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą (najlepiej zostawić na godzinę, żeby mak był porządnie odsączony od wody).
    Biszkopty blendujemy na "piasek".
    Rodzynki odsączamy od alkoholu.
    Mak zmielić przez maszynkę ręczną trzykrotnie, następnie zmielić batoniki marcepanowe, orzechy i rodzynki. Wszystko wymieszać ręcznie z dodatkiem jajek, zblendowanych biszkoptów i cukru pudru. Masę również schłodzić całą noc w lodówce.
  • 3. Przygotowanie rogali.
    Godzinę przed przygotowaniem rogali, masę makową i ciasto wyjąć z lodówki.
    Ciasto podzielić na 4 części, każdą wałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Z prostokąta wyciąć trójkąty o podstawie ok 10 cm. Na każdy trójkąt wyłożyć sporą ilość masy makowej, pomijając jedynie czubek.
    Rogaliki zwijać od dłuższej części trójkąta, po pierwszym zawinięciu delikatnie naciąć trójkąt, odgiąć na boki i zwijać dalej. Na blaszce układać po 6 rogali, każdy posmarować ubitym jajkiem z mlekiem. Odstawić na 20 minut i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do zarumienienia.
    Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku, soku z pomarańczy oraz skórką pomarańczową. Lukier powinien być dość gęsty, by nie spływał zbyt łatwo z rogalików. Ostudzone rogale posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady

Najlepiej smakują po 2 godzinach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

To może cię zainteresować