Rogale Świętomarcińskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Rogale Świętomarcińskie robi się na 11 listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie przygotowywane w Wielkopolskie, a dokładniej w Poznaniu. Robiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku. Polecam! (przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył.)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto półfrancuskie :
    1 kg mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    400 ml ciepłego mleka
    2 jajka + 1 żółtko
    120g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    120 g masła
    300 g zmrożonego masła do wałkowania

    Nadzienie z białego maku:
    500 g białego maku
    250 g miodu
    250 g cukru
    85 g masła
    100 g migdałów, obranych ze skórki

    85 g rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    300 g biszkoptów, pokruszonych
    4-5 jajek

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale świętomarcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie z białego maku (najlepiej przygotować dzień wcześniej): Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut, odsączyć i drobno posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Gotować około 30 minut. Po tym czasie odsączyć na drobnym sicie i ostudzić. Następnie zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej trzykrotnie!).

    Masło, miód i cukier umieścić w garnku, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Do mieszanki wsypać rodzynki, migdały, zmielony mak i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Ostudzić. Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!)
  • 2. Ciasto półfrancuskie: 300 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".

    120 g masła roztopić, przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, mleko oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest elastyczne i sprężyste. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
  • 3. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na 2/3 prostokąta, pozostawiając 1 cm margines z każdej strony. Część ciasta bez masła (ta 1/3) złożyć do środka. Następnie złożyć część z masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Powstały prostokąt dobrze podociskać, poprzyklejać i ponownie rozwałkować na prostokąt. Ten krok (składania ciasta) powtórzyć raz jeszcze: 1/3 prostokąta złożyć do środka, następnie kolejną 1/3 i podociskać. Ciasto schłodzić 30-45 minut w lodówce. Wałkowanie i składanie powtarzać jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając w lodówce (tym oto sposobem otrzymamy 81 warstwowe ciasto).
  • 4. Tak przygotowane ciasto jest gotowane do formowania w rogale. Najlepiej jednak zostawić je jeszcze na noc w lodówce, a dopiero na następny dzień piec ;)

    Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 5 mm. Wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie z białego maku (polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego). Podstawę trójkątów zawinąć na około 3 cm, naciąć na środku, lekko rozłożyć i zwinąć w rogale. Rogale umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do powstania gęstego lukru.
  • 6. Wyrośnięte rogale piec w 180 st.C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika, przenieś na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!

Porady

Przepis na około 25 rogali.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Drożdże Mak
18-25 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-20% na biżuterię
-20% na biżuterię
Rabat 20% na biżuterię Artelio... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% na biżuterię i zegarki
-20% na biżuterię i zegarki
Rabat 20% na biżuterię i zegar... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię i zegarki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować