Rogale a la świętomarcińskie

  • wyświetlono: 2461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Przepyszne rogale drożdżowe z nadzieniem orzechowo-migdałowym. Prawie jak rogale świętomarcińskie - tyle, że bez maku. Nie można im się oprzeć.

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE:

- 1 kg mąki pszennej
- 6 jajek
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 szkl. mleka
- 50 g drożdży

MASA:

- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag migdałów
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1,5 szkl. cukru pudru
- ok. 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki mleka w proszku (niekoniecznie)

LUKIER:

- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka wrzątku
- 3/4 szkl. cukru pudru

- kilka orzechów włoskich (drobno posiekanych) do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale a la świętomarcińskie

  • 1. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
    Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać trochę mąki - do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. CIASTO:
    mąkę przesypać do dużej miski, dodać jajka utarte z cukrem oraz wyrośnięty zaczyn. Dodawać powoli letnie mleko i wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania ciasta dodawać po trochu rozpuszczonego masła. Ciasto wyrabia do chwili, aż połączą się ze sobą wszystkie składniki, a ciasto będzie elastyczne, gładkie i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. MASA:
    orzechy i migdały zemleć w maszynce. Wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Wymieszać łyżką. Niewielkimi porcjami dodawać powoli śmietankę 30%. Dodać jej tyle, żeby masa była gęsta. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Ponownie wymieszać.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oddzielać sobie po kawałku ciasta i rozwałkować na placuszek. Krajać na trójkąty równej wielkości. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę masy migdałowo-orzechowej i zwinąć ku wierzchołkowi. Nadać kształt rogalika i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

    Piec w temp. 200 stopni na złoty kolor.
  • 5. LUKIER: cukier przesypać do małej miseczki, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę wrzątku. Dobrze wymieszać. Jeśli lukier jest rzadki, należy dosypać cukru pudru i ponownie dokładnie wymieszać.
    Polewać lukrem wystudzone rogaliki i posypywać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.

Porady

Jeśli nie mamy maszynki do zmielenia orzechów (lub nie mamy mielonych orzechów) można je zetrzeć na tarce o małych oczkach. Trochę dłużej to potrwa niż mielenie w maszynce, ale ten sposób też jest dobry. Orzechy dobrze się ścierają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastodrożdżowemigdałyorzechynadzienieśmietana 30rogaleciasto z makiemorzechowesłodkie rogalikirogale św Marcinadrożdżowe z nadzieniemnadzienie migdałoweproste drożdżowe z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Rabarbarowe ciasto a - la tarta

Dodane przez: Bożena1960

Rabarbarowe ciasto a- la tarta

Polecam smaczne ciasto rabarbarowe...

Ciasto a la musli nasączone syropem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto a la musli nasączone syropem

Ciasto na śmietance z dodatkiem...

OWOCOWE ROGALE

Dodane przez: Słodycz na ustach

Owocowe rogale

Puszyste, delikatne krucho- drożdżowe...

Ciasto à la snickers

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto à la snickers

U nas gotuje mama, a ja piekę znakomite...

Rogale z białym makiem i bakaliami.

Dodane przez: weronika63

Rogale z białym makiem i bakaliami

Bardzo smaczne rogale zrobione...

Ciasto À la snickers z jabłkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto À la snickers z jabłkami

W wolnym czasie chętnie szukam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE