Babka pomarańczowo-migdałowa

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu babka pomarańczowo-migdałowa.

PSX_20180822_114014
  • 10 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
250 g mąki pszennej, typ 500
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
1 czubata łyżka masła migdałowego
8 łyżek cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
3 jaja

Sposób przygotowania przepisu:

Babka pomarańczowo-migdałowa

  • 1. W garnku podgrzać wodę. Na parze ubić masło z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując.
    Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka.
    Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach.
    Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczaDeserbabkapodwieczorekszybkomasło migdałowe

Komentarze

Podobne przepisy

MESKOUTA

Dodane przez: PolskaGotuje

Meskouta – marokańskie ciasto migdałowo pomarańczowe

Moc migdałów i pomarańczy w puszystym,...

Babka migdałowo-czekoladowa

Dodane przez: Magster

BABKA MIGDAŁOWO - CZEKOLADOWA

Przepyszna, wilgotna babeczka,...

Babka Pomarańczowa mocno wilgotna

Dodane przez: nelyrose

Babka pomarańczowa mocnoo wilgotna;-)

Jedna z najlepszych i najszybszych...

ciasto migdałowo pomarańczowe z kaszy manny

Dodane przez: kinga_ka

POMARAŃCZOWO MIGDAŁOWE CIASTO KASZY MANNY

kasza manna zamiast mąki - świetnie...

image-184t1g6

Dodane przez: Magster

BABKA POMARAŃCZOWA Z SZAFRANEM

Wilgotna i puszysta babka w której...

babka piaskowa migdałowa

Dodane przez: joanna30

Babka piaskowa migdałowa

Pyszna i uwielbiana przez całą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE