Aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu babka pomarańczowo-migdałowa.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
250 g mąki pszennej, typ 500
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
1 czubata łyżka masła migdałowego
8 łyżek cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
3 jaja
Babka pomarańczowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzać wodę. Na parze ubić masło z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując.
Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka.
Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach.
Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
Komentarze