Babka pomarańczowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu babka pomarańczowo-migdałowa.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    250 g mąki pszennej, typ 500
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g miękkiego masła
    1 czubata łyżka masła migdałowego
    8 łyżek cukru
    szczypta soli
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
    3 jaja

Babka pomarańczowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzać wodę. Na parze ubić masło z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując.
    Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka.
    Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach.
    Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy