TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 jajka
    250 ml mleka
    50 g masła
    2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
    25 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    2 żółtka (do posmarowania wierzchu)
    mak (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Tradycyjne rogale domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł.
  • 2. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło )
  • 3. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły.
  • 4. Żółtka roztrzepujemy i smarujemy nimi wierch rogali. Posypujemy makiem. Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 15 min. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować