Szneka z glancem

  • wyświetlono: 2168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szneka z glancem to przysmak jakich mało! Kuchnia poznańska ma nam do zaoferowania naprawdę sporo, warto więc ją odkrywać, a później przygotowywać rozmaite specjały w swojej kuchni. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka smakuje świetnie! Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach.

PSX_20180822_114014
  • 120min

Składniki

Składniki na rozczyn:
1/2 szkl ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 całe jajo
3 żółtka
1/2 szkl ciepłego mleka
150 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
70 g masła
1/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki pszennej
skórka otarta z całej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Szneka z glancem

  • image-00x2s7s1. Najpierw zrobić rozczyn. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • image-03mmnm82. Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe jajko, żółtka. Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
  • image-270i7kf3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką.
    Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki.
    Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • image-0xff0xy4. W międzyczasie przygotować kruszonkę.
    Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa.
  • image-26bfht35. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami.
    Piec około 20-25 minut do zarumienienia.
    Kiedy ostygną wymieszać składniki na lukier. Polać według uznania.

Szneka z glancem – co to jest?

Szneka z glancem to poznańska słodka bułeczka. Jej cechą charakterystyczną jest drożdżowe ciasto, lukier i kruszonka. Szneka z glancem ma też specyficzny kształt – zwinięte ciasto ma przypominać ślimaka. Stąd zresztą nazwa tego specjału: Schnecke to po niemiecku ślimak. Z kolei glanc to po prostu lukier.

Szneka z glancem – przepis

Szneka z glancem może być urozmaicana na różne sposoby. Do zwijanego ciasta można dodać na przykład trochę kakao lub posmarować je dżemem czy obsypać cukrem z cynamonem. Na wierzch szneki z glancem możemy dorzucić pokrojone orzeszki ziemne, trochę sezamu czy gruboziarnistego cukru.

Jeśli dużo pieczecie, warto zaopatrzyć się w zestaw porządnych blach do pieczenia. Posłużą wam długo, będziecie też mogli upiec w nich bardzo różne wypieki. W zestawie powinna znaleźć się duża płaska blacha, na której możecie upiec właśnie szneki z glancem, prostokątna blacha do placków i ciast z kremem, keksówka i forma do babeczek czy ciastek. Szneka z glancem to jedna z wielu opcji, które umożliwia wam taki zestaw.

Porady

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcidrożdżowekruszonkadrożdzówkipoznańpotrawyregionalnesznekaglancszneka z glancem

Komentarze

Podobne przepisy

Kruchy z czereśniami

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z czereśniami

To niezasadne letnie ciasto! Możemy...

Babka z białek z jabłkami.

Dodane przez: zielony liść

Babka z białek z jabłkami

Przepis powstał z konieczności...

image-0b52ni8

Dodane przez: izaa_a

deser z kaszy jaglanej

pyszny deser z kaszy jaglanej z...

Pleśniak z jabłkami

Dodane przez: bogusia82

Pleśniak z jabłkami

Proste i pyszne ciasto kruche z...

Szyszki z Kajmakiem 1

Dodane przez: Agiatis

Szyszki z kajmakiem

Smaki z dzieciństwa

image-0rmvkwj

Dodane przez: viki2903

SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM Z KAKI

sernik z orzechów nerkowca, na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE