Szneka z glancem to przysmak jakich mało! Kuchnia poznańska ma nam do zaoferowania naprawdę sporo, warto więc ją odkrywać, a później przygotowywać rozmaite specjały w swojej kuchni. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka smakuje świetnie! Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach.
4.49 (153 ocen)
Porady
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)
Szneka z glancem to poznańska słodka bułeczka. Jej cechą charakterystyczną jest drożdżowe ciasto, lukier i kruszonka. Szneka z glancem ma też specyficzny kształt – zwinięte ciasto ma przypominać ślimaka. Stąd zresztą nazwa tego specjału: Schnecke to po niemiecku ślimak. Z kolei glanc to po prostu lukier.
Szneka z glancem może być urozmaicana na różne sposoby. Do zwijanego ciasta można dodać na przykład trochę kakao lub posmarować je dżemem czy obsypać cukrem z cynamonem. Na wierzch szneki z glancem możemy dorzucić pokrojone orzeszki ziemne, trochę sezamu czy gruboziarnistego cukru.
Jeśli dużo pieczecie, warto zaopatrzyć się w zestaw porządnych blach do pieczenia. Posłużą wam długo, będziecie też mogli upiec w nich bardzo różne wypieki. W zestawie powinna znaleźć się duża płaska blacha, na której możecie upiec właśnie szneki z glancem, prostokątna blacha do placków i ciast z kremem, keksówka i forma do babeczek czy ciastek. Szneka z glancem to jedna z wielu opcji, które umożliwia wam taki zestaw.
Komentarze