Szneka z glancem

4.49 (153 ocen)

  • 2 godz.

Szneka z glancem to przysmak jakich mało! Kuchnia poznańska ma nam do zaoferowania naprawdę sporo, warto więc ją odkrywać, a później przygotowywać rozmaite specjały w swojej kuchni. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka smakuje świetnie! Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    1/2 szkl ciepłego mleka
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki

    Składniki na ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 całe jajo
    3 żółtka
    1/2 szkl ciepłego mleka
    150 g masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli

    Składniki na kruszonkę:
    70 g masła
    1/3 szkl cukru
    2/3 szkl mąki pszennej
    skórka otarta z całej cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Szneka z glancem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00x2s7s 1. Najpierw zrobić rozczyn. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • image-03mmnm8 2. Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe jajko, żółtka. Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
  • image-270i7kf 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką.
    Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki.
    Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • image-0xff0xy 4. W międzyczasie przygotować kruszonkę.
    Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa.
  • image-26bfht3 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami.
    Piec około 20-25 minut do zarumienienia.
    Kiedy ostygną wymieszać składniki na lukier. Polać według uznania.

Porady

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Szneka z glancem – co to jest?

Szneka z glancem to poznańska słodka bułeczka. Jej cechą charakterystyczną jest drożdżowe ciasto, lukier i kruszonka. Szneka z glancem ma też specyficzny kształt – zwinięte ciasto ma przypominać ślimaka. Stąd zresztą nazwa tego specjału: Schnecke to po niemiecku ślimak. Z kolei glanc to po prostu lukier.

Szneka z glancem – przepis

Szneka z glancem może być urozmaicana na różne sposoby. Do zwijanego ciasta można dodać na przykład trochę kakao lub posmarować je dżemem czy obsypać cukrem z cynamonem. Na wierzch szneki z glancem możemy dorzucić pokrojone orzeszki ziemne, trochę sezamu czy gruboziarnistego cukru.

Jeśli dużo pieczecie, warto zaopatrzyć się w zestaw porządnych blach do pieczenia. Posłużą wam długo, będziecie też mogli upiec w nich bardzo różne wypieki. W zestawie powinna znaleźć się duża płaska blacha, na której możecie upiec właśnie szneki z glancem, prostokątna blacha do placków i ciast z kremem, keksówka i forma do babeczek czy ciastek. Szneka z glancem to jedna z wielu opcji, które umożliwia wam taki zestaw.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować