Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rogale wyszły przecudownie pyszne chociaż wymagają od nas trochę wysiłku i pracy.Z ciekawości zważyłam kilka rogali i mogę się pochwalić że waga wahała się od 160-180 gr więc zjedzenie takiego jednego rogala spokojnie pozwoli zaspokoić wam głód na słodkie, zwłaszcza gdy jest to słodycz wykwintna ;

  • 3 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 10-12 rogali

    Na ciasto półfrancuskie:
    500 gr mąki pszennej
    200 ml lekko ciepłego mleka
    60 gr cukru
    60 gr masła roztopionego i ostudzonego
    2 żółtka
    10 gr świeżych drożdży
    szczypta soli
    150 gr masła (zamrożonego)

    Na masę makową:
    200-250 gr białego maku
    120 gr cukru
    100 gr miodu
    50 gr migdałów
    20-30 gr rodzynek
    40 gr masła
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    2 białka
    100 gr zmielonych biszkoptów
    parę kropel aromatu migdałowego

    Lukier:
    1 szkl cukru pudru
    sok z połówki cytryny
    1-2 łyżki ciepłej wody

    Dodatki:
    do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rogale świętomarcińskie - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej zacząć od zaparzenia i gotowania maku.
    Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się.
  • image-1u6rwn3 2. W garnuszku umieszczamy około 60 ml ciepłego mleka i w kruszymy do niego drożdże wraz z 1 łyżeczka cukru. Odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia )
  • image-0067wan 3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz mleko. Następnie wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy roztopione masło.
    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 min.
  • image-0w05rx7 4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je (zagniatamy ponownie) i wałkujemy na kształt prostokąta. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścierami je na grubych oczkach tarki do miski. Następnie obsypujemy 2/3 ciasta tym masłem, pozostawiając 1/3 pustą.
  • image-1lq5cb6 5. Następnie składamy ciasto na 3 zaczynając od strony pustej bez masła,
  • image-0s006fa 6. Następnie obracamy ciastem o 90 stopni
  • image-1pl2q37 7. Lekko go pozaciskać na bokach i znów wałkujemy na prostokąt z wielka ostrożnością by masło nam nie wyszło bokami. Składamy go ponownie na 3 i chowamy do lodówki na około 30 min.
    Czynność ta powtarzamy jeszcze 2 razy schładzając ciasto w lodowce za każdym razem przez około 30 min.
  • image-08nrdtl 8. W czasie kiedy ciasto leżakuje w lodówce, szykujemy masę makową.
    Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny)
  • image-11b0x2g 9. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i dodajemy do maku. Dodajemy także posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, zmielone biszkopty oraz parę kropel aromatu migdałowego.
    Na sam koniec ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki.
    6. Ciasto po ostatnim leżakowaniu wałkujemy na kopnięty prostokąt o grubości 0,5 cm i wycinamy z niego trójkąty. Moje u podstawy miały około 8-10 cm.
  • image-1uk9sd2 10. Następnie nakładamy na każdy trójkąt masę makową.
  • image-114gr7x 11. Zaczynamy zwijanie rogalików od dołu i nie bójmy się, że masa wychodzi bokami ( tak ma być ;)
    Po pierwszym zagięciu dołu rogalika, nacinamy go nie do końca tworząc "nóżki" i zwijamy dalej, zakładając górny róg pod spód.
  • image-04xyd97 12. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-30 min do napuszenia.
  • 13. Rogaliki pieczemy do ze złocenia w 180 stop. przez około 20-25 min.

    Po upieczeniu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy posiekanymi drobno orzechami. Smacznegoo !!

Porady

Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować