Tradycyjna zupa pomidorowa z lanymi kluskami

5 (168 ocen)

Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu, a smakuje wybornie.

Składniki:

  • zupa:
    1,5 l bulionu
    włoszczyzna
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    pół szklanki śmietany 12 %
    1/2 łyżki mąki
    przyprawy według uznania

    lane kluski:
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjna zupa pomidorowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę gotujemy w bulionie. Wywar przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą lub Kucharkiem. Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Śmietanę z mąką wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę na małym ogniu i cienką strużką wlewamy lane kluski. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 2. Lane kluski: jajko ubijamy z mąką, kiedy pojawiają się pęcherzyki powietrza, oznacza to że ciasto na kluski jest gotowe. Musi mieć ono konsystencję lejącą, ale niezbyt rzadką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować