Zupa kalafiorowo pomidorowa z lanymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Bardzo sycąca, gęsta zupa ze świeżych warzyw z dodatkiem lanych klusek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 l wywaru wieprzowego(u mnie z żeberek)
    2 duże pomidory malinowe
    1 mały kalafior
    Sól, pieprz do smaku
    Koperek do smaku
    Lane kluski:
    1 duże jajko
    2 duże łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowo pomidorowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasionka – pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać, osuszyć, pokroić na małe różyczki. Wywar zagotować, dodać pokrojone pomidory – gotować około 10 minut, pomidory powinny się rozgotować(można zmiksować). Następnie dodać kalafior – gotować około 10 minut aż warzywo będzie miękkie. Z jajka i mąki utrzeć ciasto na kluseczki – powinno być konsystencji śmietany. Do gotującej się zupy łyżką wrzucać malutkie kluseczki – gotować około 3 minut. Doprawić całość solą i pieprzem – zagotować. Posypać świeżym koperkiem. Zupa powinna być gęsta i sycąca.

Porady

1. wywar do zupy może być drobiowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować