Bardzo sycąca, gęsta zupa ze świeżych warzyw z dodatkiem lanych klusek.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
1,5 l wywaru wieprzowego(u mnie z żeberek)
2 duże pomidory malinowe
1 mały kalafior
Sól, pieprz do smaku
Koperek do smaku
Lane kluski:
1 duże jajko
2 duże łyżki mąki
Zupa kalafiorowo pomidorowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasionka – pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać, osuszyć, pokroić na małe różyczki. Wywar zagotować, dodać pokrojone pomidory – gotować około 10 minut, pomidory powinny się rozgotować(można zmiksować). Następnie dodać kalafior – gotować około 10 minut aż warzywo będzie miękkie. Z jajka i mąki utrzeć ciasto na kluseczki – powinno być konsystencji śmietany. Do gotującej się zupy łyżką wrzucać malutkie kluseczki – gotować około 3 minut. Doprawić całość solą i pieprzem – zagotować. Posypać świeżym koperkiem. Zupa powinna być gęsta i sycąca.
Komentarze