Kremówka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kokosową kremówkę piekę od wielu lat, jest łatwa w przygotowaniu i najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jaja
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe
    ½ laski wanilii
    cukier wg uznania

    Masa kokosowa:
    125 g masła
    200 g wiórek kokosowych
    ½ szklanki cukru
    2 jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kremówka Desery

Kremówka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników na stolnicy wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Kolejno rozwałkować i włożyć do formy (40X24) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Budynie wymieszać w szklance zimnego mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować, dodać ziarenka wanilii i dosłodzić (wg przepisu na opakowaniu). Całość połączyć i zagotować. Ciepły krem budyniowy wylać na ciasto, wyrównać.
    Masło roztopić, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie połączyć z żółtkami i kokosem, na końcu wlać masło. Masę kokosową wyłożyć na budyń, wyrównać wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.150°C i piec przez ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować