1.Pierwszy blat ciasta rozkładamy na blasze, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200stopni. W trakcie pieczenia ciasto będzie rosło - należy przekłuwać nierówności widelcem, by ciasto pozostało płaskie.
2.Drugi blat ciasta rozkładamy na blasze, kroimy nożem na 24 kawałki tej samej wielkości, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200stopni.
3.przygotowujemy krem: w misce umieszczamy 1/2 szklanki mleka, żółtka oraz obie mąki, miksujemy blenderem, by nie było grudek.
4.W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem. Dodajemy kremówkę i ponownie zagotowujemy. Wlewamy masę z żółtkami i gotujemy jak budyń. Ciągle mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała masy (żeby nie zrobił się "kożuch") i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
5.Masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy po trochu ostudzony budyń, miksujemy aż masa będzie gładka i jednolita. Gotową masę wykładamy na pierwszy blat ciasta francuskiego (pieczony w całości). Wstawiamy do lodówki na ok. 2h.
6.Przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
7.Na schłodzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Na wierzch układamy kawałki ciasta francuskiego. Wstawiamy do lodówki na ok. 2h.
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze