Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z najpopularniejszych ciast przygotowywane w polskich domach od pokoleń: Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką świetna do grilla, na piknik czy jako deser w upalne dni. Każdy ma na nią swój sposób.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ROZCZYN
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    CIASTO
    3 żółtka
    75 g cukru
    400 g mąki
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    100 g masła
    KRUSZONKA
    100 g mąki
    50 g cukru pudru
    50 g zimnego masła
    DODATKOWO:
    owoce sezonowe lub mrożone
    1 białko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROZCZYN: drożdże wkruszyć do rondelka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 15 min.
  • 2. CIASTO: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać stopione masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, następnie krótko zagnieść w misce. Włożyć do formy ok. 23x28cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem, posypać owocami.
  • 3. KRUSZONKA: masło rozetrzeć z mąką i cukrem, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka.
  • 4. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 20 min., następnie wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 180st. góra-dół. Wodę wymieszać z cukrem pudrem i polać lukrem ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować