Jedno z najpopularniejszych ciast przygotowywane w polskich domach od pokoleń: Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką świetna do grilla, na piknik czy jako deser w upalne dni. Każdy ma na nią swój sposób.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ROZCZYN
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
CIASTO
3 żółtka
75 g cukru
400 g mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
100 g masła
KRUSZONKA
100 g mąki
50 g cukru pudru
50 g zimnego masła
DODATKOWO:
owoce sezonowe lub mrożone
1 białko do posmarowania ciasta
Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROZCZYN: drożdże wkruszyć do rondelka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 15 min.
2.CIASTO: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać stopione masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, następnie krótko zagnieść w misce. Włożyć do formy ok. 23x28cm posmarowanej olejem. Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem, posypać owocami.
3.KRUSZONKA: masło rozetrzeć z mąką i cukrem, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka.
4.Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 20 min., następnie wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 180st. góra-dół. Wodę wymieszać z cukrem pudrem i polać lukrem ciasto.
Komentarze