Drożdżówka z owocami lata i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie ma nic lepszego niż drożdżówka z sezonowymi owocami, dla mnie to smak dzieciństwa

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki;
    60 dag mąki pszennej
    1 szkl. ciepłego mleka
    20g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    7 dag rozpuszczonego masła

    Kruszonka;
    2 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżka twardego masła

    Dodatkowo;
    ok. 20 dag malin
    ok. 10 dag truskawek
    3-4 morele
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówka z owocami lata i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach drożdżówki . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku.
    Pieczemy w temp. 180C około 40min. Ale należy co jakiś czas sprawdzać ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować