Ciasto drożdżowe z ulubionymi owocami to zawsze przyjemna uczta dla podniebienia, zapraszam na puchatą drożdżówkę z jagodami , jabłkami, cynamonem i słodką kruszonką!Szklanka ciepłego mleka i kawałek drożdżówki - pycha :)
1 godz. 10 min
Składniki:
tortownica o średnicy 24 cm
Składniki - ciasto drożdżowe:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 110 g margaryny lub masła
- 1 jajo i 2 żółtka - 6 dkg drożdży
- szkl. ciepłego mleka
- szczypta soli do smaku
- 3 łyżki pełne cukru
Kruszonka:
Puchata drożdżówka z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plasterki. Do miseczki wlać mocno ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru oraz jedną łyżkę mąki, całość zamieszać, przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Jajo i żółtka roztrzepać na talerzu, wlać do mąki, kolejno dodać sól, resztę cukru wyrośnięte drożdże. Wyrobić starannie - jak ciasto drożdżowe, jeśli będzie zbyt klejące dodać odrobinę mąki, odstawić na ok 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, poukładać plasterki jabłek, jagody, posypać cynamonem, na górę wyłożyć kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut w temp. 150 st. C :) SMACZNEGO!!!
Komentarze