Tortowe ciasto orzechowe z kremem kawowym i rumem

4.48 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki deser , to ja rozumiem , stawiam na stole , a po kilku minutach talerz pusty :) Ciasto wyszło nie za słodkie , pełne aromatu i smaku , do tego nasączone odrobiną procentów . Na pewno ucieszy na święta , a i na zwykły dzień będzie odrobiną radości , gdy za oknem szaro i buro:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek wiejskich
    8 łyżek cukru
    200 g. zmielonych orzechów włoskich
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:
    250 g. margaryny
    3 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek rumu
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki zaparzonej herbaty czarnej
    3 łyżki rumu
    1 łyżeczka cukru
    ok. 200 g. dżemu wiśniowego
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm.
    dekoracja wedle uznania - u mnie tarta czekolada , czereśnie z syropu , orzechy , posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tortowe ciasto orzechowe z kremem kawowym i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortowe ciasto orzechowe z kremem kawowym i rumem 1. Jajka ubijam z solą i cukrem na puch , zmniejszam prędkość miksera , dodaje orzechy zmieszane z bułka tartą i proszkiem do pieczenia , miksuję tylko do połączenia składników . Ciasto przekładam do formy , piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , kroję na dwa placki .
  • Tortowe ciasto orzechowe z kremem kawowym i rumem 2. 2 szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję kawę mieszam , dodaję resztę mleka zmiksowanego z mąką i cukrem , gotuję budyń , przekładam do miski , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaję po łyżce budyniu , miksuję na puch , dodaję alkohol miksuję .
  • Tortowe ciasto orzechowe z kremem kawowym i rumem 3. Jeden placek ciasta nasączam połową mieszanki herbaty z cukrem i alkoholu ,smaruję dżemem , nakładam pół kremu , smaruję , nakładam drugi placek dociskam , skrapiam pozostałą herbatą z dodatkami . Pozostały krem nakładam do rękawa cukierniczego , dekoruje ciasto , posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki . Przed podaniem ciasto dekoruje czereśniami z syropu , orzechami i posypką cukrową .

Porady

Ciasto możemy przygotować bez dekoracji , wystarczy położyć krem , rozsmarować , zrobić wzór widelcem , posypać tartą czekoladą i też będzie pysznie:) Alkohol też możemy zmienić na swój ulubiony , a gdy ciasto będą jadły dzieci - nie dodawać:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kawa Orzechy Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Fani domowych ciast - tortów i placków - powinni zaopatrzyć się w odpowiednie blaszki i formy do pieczenia. Wygodna w użytkowaniu będzie tortownica z wyciąganym dnem. Pozwoli łatwo wyjąć i zaserwować upieczony tort.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować