• 4 godz.

Mama stwierdziła, że ma już dosyć obżarstwa, ale torcika to by jednak zjadła, więc upiekłam :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    15 dag cukru
    12,5 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy
    1 łyżka kakao
    5 dag orzechów
    masa:
    2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    5 jaj
    3 łyżki kakao
    3 łyżki kawy mielonej
    1 kieliszek spirytusu
    do nasączenia:
    3/4 szklanki mocnego naparu z kawy + 1 kieliszek spirytusu
    do dekoracji:
    polewa
    zmielone orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty Jajko

Tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa biszkoptowa 1. Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami.
  • Upieczony biszkopt 2. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23cm lub blaszka 20x25cm).
  • Przekrojony biszkopt 3. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
  • Ubijanie jajek :) 4. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
  • Masa kawowo-kakaowa 5. Kawę i kakao sparzyć niewielką ilością wrzątku. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać wystudzoną kawę, kakao oraz spirytus. Ucierać tylko do połączenia składników, żeby masa się nie zważyła.
  • Przekładnie biszkopta 6. Biszkopta nasączyć i przełożyć masą.
  • Gotowe ciasto 7. Wierzch tortu udekorować polewą i posypać zmielonymi orzechami. Tort przed podaniem schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka Masa maślana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować