ciasto tortowe

  • wyświetlono: 1193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji.Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie,nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt jasny:
6 jajek
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jasną:
300 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny
na masę ciemną:
350 ml kremówki
150 g czekolady deserowej
dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury truskawkowej
syrop z brzoskwiń w puszce

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto tortowe

  • 1. Biszkopty upiec najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C przez około 30-40 minut. Tak samo przygotować biszkopt ciemny, dodając kakao wymieszane z mąką i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić.
  • ciasto tortowe jubilat 1 2. Biszkopt jasny podzielić na połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.
  • ciasto tortowe 2 3. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  • ciasto tortowe 4. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.
  • ciasto tortowe5. Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić w miseczce. Miseczkę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną czekoladę.
  • ciasto tortowe6. Na kakaowym biszkopcie rozsmarować masę czekoladową. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim biszkoptem.
  • ciasto tortowe7. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastobiszkopturodzinyDeserciasto z owocamido kawyna przyjęciaciasto z brzoskwiniamiciasto z czekoladąimieninyciasto przekładaneciasto tortowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowe

Dodane przez: dragonik7

Ciasto tortowe

Pamiętam czasy kiedy byłam mała...

ciasto INKA

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto tortowe INKA

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Truskawkowa poezja

Dodane przez: monikaT83

Ciasto tortowe truskawkowe marzenie

Pyszne, puszyste ciasto tortowe...

TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Ciasto z dwoma różnymi biszkoptami...

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Pyszne ciasto warstwowe, efektownie...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE