ciasto tortowe

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji.Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie,nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt jasny:
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    na biszkopt ciemny:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jasną:
    300 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    100 g gorzkiej czekolady
    puszka brzoskwiń
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka żelatyny
    na masę ciemną:
    350 ml kremówki
    150 g czekolady deserowej
    dodatkowo:
    3-4 łyżki konfitury truskawkowej
    syrop z brzoskwiń w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty upiec najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C przez około 30-40 minut. Tak samo przygotować biszkopt ciemny, dodając kakao wymieszane z mąką i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić.
  • ciasto tortowe jubilat 1 2. Biszkopt jasny podzielić na połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.
  • ciasto tortowe 2 3. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  • ciasto tortowe 4. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.
  • ciasto tortowe 5. Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić w miseczce. Miseczkę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną czekoladę.
  • ciasto tortowe 6. Na kakaowym biszkopcie rozsmarować masę czekoladową. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim biszkoptem.
  • ciasto tortowe 7. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować