REKLAMA

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim

wyświetlono: 213 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych a naprawdę zaskoczy smakiem nawet największego niejadka. Zarówno sos jak i pierożki tortellini można ugotować nawet dzień wcześniej a danie zapiec przed podaniem.

opublikowany: 16.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Średni

Składniki:

  • 250 g tortellini z serem

    150 g sera żółtego startego



    Sos boloński:

    400 g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego

    1 cebula

    łyżka oleju

    2-3 ząbki czosnku

    500 ml passaty pomidorowej

    łyżka ziół prowansalskich

    szczypta cukru

    sól, pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu.

    Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i zmiażdżony czosnek. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Chwilę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową, cukier i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut.

    Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ok 1/3 sosu a następnie ugotowane pierożki tortellini. Wyłożyć pozostały sos i posypać żółtym serem. Danie zapiekać ok 15-20 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim

Pyszne i sycące danie, które jest uwielbiane w mojej rodzinie.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 03.12.2011 | wyświetlono: 10532 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE