Tortellini zapiekane w sosie bolońskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych a naprawdę zaskoczy smakiem nawet największego niejadka. Zarówno sos jak i pierożki tortellini można ugotować nawet dzień wcześniej a danie zapiec przed podaniem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g tortellini z serem

    150 g sera żółtego startego



    Sos boloński:

    400 g mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego

    1 cebula

    łyżka oleju

    2-3 ząbki czosnku

    500 ml passaty pomidorowej

    łyżka ziół prowansalskich

    szczypta cukru

    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos boloński

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu.

    Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i zmiażdżony czosnek. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Chwilę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową, cukier i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut.

    Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć ok 1/3 sosu a następnie ugotowane pierożki tortellini. Wyłożyć pozostały sos i posypać żółtym serem. Danie zapiekać ok 15-20 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować