Zapiekanka bolońska

4.47 (158 ocen)

  • 30 min

Moi domownicy lubią zapiekanki dlatego często je przyrządzam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 słoik (520g) sosu bolońskiego
    50 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    25 dag makaronu rurki
    1/2 puszki kukurydzy
    15 dag sera żółtego
    sól, pieprz
    przyprawa do kurczaka
    2 ząbki czosnku
    łyżka sosu sojowego
    łyżeczka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos boloński

Zapiekanka bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą aby się nie sklejał. Cebulę kroimy w kostkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2. Do sosu bolońskiego dodajemy 1/2 szklanki wody, kukurydzę i usmażone mięso. Doprawiamy sosem sojowym, bazylią i zagotowujemy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu i połowę sosu dodajemy trochę sera żółtego i wykładamy pozostałą warstwę makaronu i sosu. Posypujemy obficie serem żółtym. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować