Zapiekane naleśniki z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zmiksuj pomidory (razem z sokiem) z czosnkiem.
2. Do rondla wlej pół szklanki zimnej wody i przetarte pomidory.
3. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia i przez następne około 30 minut gotujemy co jakiś czas mieszając.
4. Gotowy sos będzie gęsty i podczas mieszania będzie widać dno rondla.
5. Następnie do sosu dodaj oliwę, pieprz i zioła.
6. Dolej do sosu bulion.
2.Na małym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj do niej mięso. Gotowe mięso dodaj do sosu.
3.Do mięsa i sosu dodaj groszek, kukurydzę i paprykę. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu przetartą na tarce mozzarellę.
Sos powinien być dość gęsty.
4.Wykonanie białego sosu - jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj do sosu przetartą na tarce mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem.
5.Na każdego naleśnika nałóż sporo sosu bolońskiego. Zwiń naleśniki.
6.Do natłuszczonej brytfanki przełóż naleśniki. Polej je białym sosem.
7.Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut z termoobiegiem.
Komentarze