Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim

4.51 (199 ocen)

Pyszna aromatyczna i syta zapiekanka. Świetna na obiad i nie tylko.

Składniki:

  • - 500 g makaronu rurki
    - 500 g mięsa wieprzowego mielonego
    - 500 g pieczarek
    - 2 cebule
    - 520 g sosu bolońskiego
    - 40 dag żółtego sera
    - 2 łyżki suszonej bazylii
    - 2 łyżki oleju
    - sól.
Wystaw ocenę:

4.51 (199 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos boloński Ser

Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy makaron 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Płuczemy, odcedzamy i studzimy.
  • mięso smażymy na patelni 2. Mięso mielone przesmażamy na patelni.
  • Pieczarki i cebulę przesmażamy na oleju 3. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry. Przesmażamy razem na oleju. Doprawiamy solą. Studzimy.
  • ser ścieramy na tarce o dużych oczkach 4. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i razem mieszamy 5. Do dużej miski wkładamy makaron, mięso mielone, pieczarki, cebulę, pół żółtego sera, sos boloński oraz bazylię. Wszystko mieszamy.
  • zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem 6. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą żółtego sera.
  • zapiekamy pod przykryciem 7. Zapiekamy pod przykryciem do rozpuszczenia się sera ok. 25-30 minut w temperaturze 200°C.

Porady

Zapiekankę możemy podawać polaną keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować