Kotlety mielone w sosie bolońskim

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiamy spaghetti:). Stąd pomysł na te mielone w sosie bolońskim. Często zdarza mi się usmażyć za dużo mielonych na obiad, na drugi dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:).

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Kotlety:
    500g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko L
    5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    olej

    Sos boloński:
    1 puszka pomidorów
    2 średnie marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, oregano
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński

Kotlety mielone w sosie bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
  • 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.
  • 3. Przygotowujemy sos: marchew ścieramy na średnich oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew, czosnek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do odparowania. Dodajemy pomidory i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 4. Gotowym sosem polewamy usmażone kotlety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować