Tort ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Monika Ochman.Ten oryginalny i pyszny tort robięwedług jednego z wielu przepisów, które zbieram od lat.

  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane, moga być z poprzedniego dnia): 30 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 20 dekagramów
    - mąka przenna: 10 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 5 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cytryna (skórka starta z cytryny): 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - orzechy laskowe (starte): 12.5 dekagrama
    - Tłuszcz (do tortownicy): 1 sztuka
    - bułka tarta (do posypania): 1 szklanka
    - ziemniaczki marcepanowe (ilość wg uznania do dekoracji): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tort ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ziemniaczany 1. Ziemniaki ugniatamy na gładkie purée.
  • Tort ziemniaczany 2. Z białek i połowy cukru ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie suche składniki, skórkę cytrynową i orzechy dokładnie mieszamy. Wsypujemy do utartych żółtek, dodajemy ziemniaki.
  • Tort ziemniaczany 3. Całość dokładnie łączymy na jednolitą masę. Dodajemy pia-nę z białek. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 °C. Po upieczeniu tort zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Zimny tort lukrujemy i dekorujemy ziemniaczkami marcepanowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować