Tort ze śmietaną i mascarpone

  • wyświetlono: 1005 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Torcik przygotowany przeze mnie na zamówienie. Teraz szykuje się następny.

zzewa

Składniki

BISZKOPT :
10 jajek
8 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szk cukru

MASA :
1,5 l śmietanki 36 %
400 g serka mascarpone
4 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru

DODATKOWO :
1 puszka brzoskwiń
2 dżemy z czarnej porzeczki
czerwony winogron
kiwi
dekoracje z ciasta parzonego zobacz jak zrobić
czekolada gorzka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort ze śmietaną i mascarpone

  • 1.
    Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • 2.
    BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
    Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
    Następnie za pomocą trzepaczki wmieszać delikatnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia ale dodawać porcjami.
    Gdy masa jest połączona przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.
  • 3.
    MASA :
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
    Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.

    Owoce umyć i pokroić.
    Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
    Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
    Posmarować placek dżemem a następnie posmarować porcją masy śmietanowej.
    Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
    Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go.
    Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
    Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
    Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
    Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.

Porady

Jak wykonać róże możecie zobaczyć tutaj :
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-na-dzien-mamy-3

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortybita śmietanaciastaowocekomuniamascarponeciasto parzonena specjalne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: anita176

Ciasto pomarańczowe ze śmietaną i chałwą

Ciasto idealne na święta. Słodkie,...

Tort kakaowy z brzoskwiniami  i śmietaną

Dodane przez: bienpyt

Tort kakaowy z brzoskwiniami i śmietaną

Ciemny tort z nadzieniem śmietanki...

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną,...

Lekkie i delikatne jak piórko ciasto...

Tarta biszkoptowa z truskawkami

Dodane przez: aicha1988

Tarta biszkoptowa ze śmietaną i truskawkami

Biszkopt z truskawkami w formie...

image-0e9g445

Dodane przez: stysiaaaa5

ciasto drożdżowe ze śliwkami i serkiem mascarpone

Ciasto smakuje wyśmienicie. To...

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą i truskawkami

Dodane przez: monika016

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą...

Zapraszam na połączenie ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE