Tort z mascarpone i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 24441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Tort przygotowałam na imieniny moich rodziców:) Wszyscy byli zachwyceni i prosili o dokładkę

martaf
  • 240min

Składniki

Biszkopt na tort o średnicy 28–30 cm
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń duży śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli do ubicia jajek

Krem na tort o średnicy 28-30 cm:
800 ml śmietany kremówki 36%
2 małe opakowania serka mascarpone po ok. 250 g
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan fixy
dodałam dodatkowo:
12 daktyli
0,5 szklanki orzechów włoskich

Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Poncz:
dwie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka miodu

Masa plastyczna różowa:
1 – 1,5 szklanki cukru pudru
50 g glukozy spożywczej w proszku
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryzny Palma
0,5 małej buteleczki olejku zapachowego (zapach wg uznania)
4 łyżki czerwonej galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z mascarpone i bitą śmietaną

  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną1. Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną2. Tortownicę o wymiarach 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną3. Gdy w piekarniku pieczemy biszkopt przygotowujemy masę plastyczną. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, żeby mogła napęcznieć. Po tym czasie wstawiamy garnek z wodą na to kładziemy miskę z żelatyną i podgrzewamy ją do momentu aż się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się żelatyny. Do płynnej żelatyny dodajemy glukozę i margarynę i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i olejek zapachowy i dokładnie mieszamy. Cukier puder stopniowo dodajemy do powstałej masy i wyrabiamy aż masa będzie plastyczna. Ważne jest to, aby cukier puder dodawać bardzo powoli aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być elastyczna i lekko lepiąca.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną4. Blat oraz wałek smarujemy delikatnie oliwą lub posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy. Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki. Na wykałaczkę nakładamy stożek z masy cukrowej. Następnie wokół stożka przyklejamy kolejno krążki formułując płatki róż. Gotowe róże pozostawiamy do wyschnięcia.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną5. Na samym końcu przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną6. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną7. Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy na który wykładamy masę, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną8. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną9. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną10. Bitą śmietaną przykrywamy tort
  • Tort z mascarpone i bitą śmietaną11. i dekorujemy według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

Dodane przez: AgaTrzaska

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

Mój pierwszy w życiu tort. Odważyłam...

torcik

Dodane przez: klaudia1984

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna...

Tort rafaello z bitą śmietaną,białą czekoladą i wiórkami kokosowymi...

Dodane przez: Anna Skotniczna

Tort rafaello z bitą śmietaną, białą czekolada...

Bardzo słodki tort dla wszystkich...

Rurki Siusiaki

Dodane przez: emalitowska

Rurki z bitą śmietaną i mascarpone( zwane...

Z przepisu wychodzi ok.40 rurek

gotowy tort

Dodane przez: justa95

Tort z bitą śmietaną i ananasami

Jest to drugi tort, który przygotowałam,...

Truskawkowy deser z bitą śmietaną, mascarpone i bezami

Dodane przez: monika016

Truskawkowy deser z bitą śmietaną, mascarpone...

Kolejny prosty, letni deser z truskawkami:).

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE