Tort na wyjatkowe okazje. Chciazby na okazję świętowania kolejnego pieknego dnia! Wszak kazda okazja jest dobra
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
500 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
3 łyżki soku z cytryny
do nasączenia:
poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku)
50 dag truskawek
30 dag borówki amerykańskiej
czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu
Tort z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 15-20 minut, do suchego patyczka w temp 170 st.
* Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Odkładamy 1/3 częśc masy, do pozostałej masy śmietanowej dodajemy borówki amerykańskie,( odkładamy pól szklanki owoców na górę tortu)
* Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem.
*Boki tortu obkładamy czekoladowymi ołówkami. Ściskami kokardką.
*Truskawki kroimy na kawałki, układamy an wierzchu tortu, na środku dajemy pozostawione borówki.
Komentarze