Tort z owocami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy ocet, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy i w drugiej misce ubijamy białka z cukrem na pianę. Jeśli piana jest ubita, dodajemy piankę z żółtek, mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę. Pieczemy w 180 stopniach, góra i dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
2.Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywną pianę, dodajemy jeśli jest potrzeba 2 śmietan fixy.
Tak samo powtarzając masę z oreo, tylko na koniec do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka, albo zmielone w maszynce.
3.Mleko rozpuszczamy z cukrem i cukrem waniliowym na syrop. W misie ubijamy masło na puch ok, 10 minut. Do puszku dolewamy stopniowo wystudzony syrop, a na koniec dosypujemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej konsystencji. Obkładamy nią tort, gładzimy szpachelką.
4.Czekoladę łamiemy na kawałeczki, dajemy do miski, a dalej nad kąpiel wodną. Rozpuszczamy mieszając i dolewając śmetanę, tak by jej nie spalić. Lekko ciepła wylewamy na ochlodzony wcześniej tort.
5.Truskawki ktoimy na pół i układamy do okoła, resztę dekorujemy borówkami na czekoladę. Smacznego !
Komentarze