Tort z owocami i polewą

4.2 (225 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przedstawiam torcik, który został ozdobiony tynkiem Milky Way, polany polewą z czekolady i udekorowany owocami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek,
    -6 łyżek oleju
    -1 łyżka octu,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka cukru,
    -1,5 szklanki mąki

    Masa śmietanowa:
    -1 śmietana 330ml 30% Mleczna Dolina,
    -1 serek mascarpone

    Masa oreo:
    -1 śmietana 330ml 30% Mleczna Dolina,
    -1 serek mascarpone,
    -1 paczka ciastek Oreo

    Tynk Milky Way:
    -40dkg masła min.82%
    -150 ml mleka,
    -2/3 szklanki cukru,
    -1 cukier waniliowy,
    - 2,5 szklanki mleka w proszku

    Polewa:
    -100gr czekolady gorzkiej,
    -100ml śmietanki 30%

    Inne:
    -konfitura z czarnej porzeczki,
    -truskawki,
    -borówki
Wystaw ocenę:

4.2 (225 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort z owocami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka i piana z żółtek 1. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy ocet, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy i w drugiej misce ubijamy białka z cukrem na pianę. Jeśli piana jest ubita, dodajemy piankę z żółtek, mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę. Pieczemy w 180 stopniach, góra i dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
  • 2. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywną pianę, dodajemy jeśli jest potrzeba 2 śmietan fixy.
    Tak samo powtarzając masę z oreo, tylko na koniec do masy wsypujemy rozdrobnione ciasteczka, albo zmielone w maszynce.
  • 3. Mleko rozpuszczamy z cukrem i cukrem waniliowym na syrop. W misie ubijamy masło na puch ok, 10 minut. Do puszku dolewamy stopniowo wystudzony syrop, a na koniec dosypujemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej konsystencji. Obkładamy nią tort, gładzimy szpachelką.
  • 4. Czekoladę łamiemy na kawałeczki, dajemy do miski, a dalej nad kąpiel wodną. Rozpuszczamy mieszając i dolewając śmetanę, tak by jej nie spalić. Lekko ciepła wylewamy na ochlodzony wcześniej tort.
  • 5. Truskawki ktoimy na pół i układamy do okoła, resztę dekorujemy borówkami na czekoladę. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort z lustrzaną polewą

4.31 (270 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort czekoladowy z owocami leśnymi

4.31 (270 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

kada Tort dekorujemy owocami sezonowymi. 4 godz.

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

TORT IMIENINOWY Z POLEWĄ

To może cię zainteresować