Tort dwukolorowy z owocami

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puszysty biszkopt w dwóch smakach, przekładany kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem owoców. Idealny na urodziny, imieniny lub inne okazje :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt biały: 3 jajka

    3/4 szklanki mąki pszennej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt kakaowy: 3 jajka

    3/4 szklanki mąki pszennej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody

    2 łyżki kakao

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowo-maślany: 1,5 kostki masła

    2 budynie śmietankowe (z cukrem) po 60 g

    0,75 l mleka

    2 łyżki kakao

    sok z połowy cytryny

    poncz: 1 szklanka mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny

    ponadto: 1,5 tabliczki czekolady mlecznej

    winogrono bezpestkowe, plasterki pomarańczy, truskawki, maliny do dekoracji

    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Tort dwukolorowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały: białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Ciasto przelej na spód tortownicy, o wym.22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Naponczuj.
  • 2. Biszkopt kakaowy: białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj wodę i połącz z masą jajeczną. Ciasto przelej na spód tortownicy, o wym.22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Naponczuj.
  • 3. Krem maślano - budyniowy: budynie ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodając po jednej łyżce budyniu. Delikatnie połącz z sokiem z cytryny. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  • 4. Przełożenie: na paterze połóż biszkopt kakaowy, posmaruj kakaowym kremem. Na to biszkopt jasny, biały krem i maliny. Dalej biszkopt kakaowy, krem kakaowy, jasny biszkopt, biały krem i maliny. Na końcu kakaowy biszkopt, kakaowy krem i jasny biszkopt. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym białym kremem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dekoracyjnie ozdób boki tortu. Dowolnie udekoruj owocami i posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować