Tort dwukolorowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt biały: białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Ciasto przelej na spód tortownicy, o wym.22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Naponczuj.
2.Biszkopt kakaowy: białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj wodę i połącz z masą jajeczną. Ciasto przelej na spód tortownicy, o wym.22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Naponczuj.
3.Krem maślano - budyniowy: budynie ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodając po jednej łyżce budyniu. Delikatnie połącz z sokiem z cytryny. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
4.Przełożenie: na paterze połóż biszkopt kakaowy, posmaruj kakaowym kremem. Na to biszkopt jasny, biały krem i maliny. Dalej biszkopt kakaowy, krem kakaowy, jasny biszkopt, biały krem i maliny. Na końcu kakaowy biszkopt, kakaowy krem i jasny biszkopt. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym białym kremem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dekoracyjnie ozdób boki tortu. Dowolnie udekoruj owocami i posypką cukrową.
Komentarze